IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
21:12 | 19 юли 2019
Обновен: 13:05 | 25 април 2024

Хасково иска още 56 хил лева за бутилирана вода

Раздава се в детски градини, учебни, социални и здравни заведения

По материала работи: Слав Велев
Хасково иска още 56 хил лева за бутилирана вода

Общинската администрация в Хасково иска чрез компенсирана промяна в бюджета да бъдат осигурени нови 55 873 лева за доставка на бутилирана вода за общинските детски, учебни, социални и здравни заведения. Кметът на общината Добри Беливанов е вносител на докладна с предложението за заседанието на местния Общински съвет следващия петък, 26 юли, съобщиха от органа на местното самоуправление, пише БТА.

 

Средствата трябва да бъдат отпуснати от резерва на хазната, ако общинските съветници одобрят докладната. В нея се припомня, че по силата на решение от края на месец март т. г. вече са осигурени целеви 100 000 лева за бутилирана вода.

 

Кризата с водата в областния център е от началото на април 2017 година, когато в част от ВиК-мрежата на областния център бе установено наднормено съдържание на естествен уран и на алфа - активност. Оттогава РЗИ е издала предписание водата да не се използва за пиене и готвене, което още не е отменено. Това води и до необходимостта на общинските детски, образователни, социални и здравни заведения да се осигурява чиста бутилирана вода, а периодично Общинският съвет отпуска необходимите средства.

 

От пресцентъра на местната администрация припомниха, че обектът "Допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково" с 8 нови дублиращи вододайни кладенци, с който породеният дефицит от спрените замърсени кладенци трябва да бъде преодолян, е завършен, но операторът ВиК още не го е приел и пуснал в експлоатация.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна