Продукция от 10 хил. декара земя в Кричим пред унищожение
Причината - липсата на вода за напояване
Публикувана: 19 Jul 2019 | 21:37

Над 10 хиляди декара земя в Кричим са заплашени от унищожение заради липса на вода за напояване, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Земеделските производители от общината Кричим са пред реална опасност земеделската им продукцията да бъде унищожена на 100%. Причината - всредата на лятото водоизточникът - изравнител Кричим, чрез който те поливат насажденията си, е без вода.

 

"Тук сме започнали да бучим ягодите за догодина да залагаме, няма вода, всичко изсъхва", каза земеделският производител Ангел Петлешков.

 

За много местни хора производство е застрашено от пълно унищожение.

 

"Има реална опасност да бъде унищожена около 10 хиляди декара обработваема земя. Това безводие, доколкото съм запознат от сигнала, е вече осми ден", посочи кметът на Кричим Атанас Калчев.

 

Изравнителят се захранва с вода от планиските язовири. Негов собственик е "Напоителни системи". Атанас Калчев вече е подал сигнал за проблема, както до водното дружество, така и до НЕК.

 

Местните земелци не крият, че всяко лято има проблем с водата и за тях това е изиване на ръцете за пари.

 

Според градоначалника на Кричим, за да се стигне до разрешаване на проблема, трябва да се даде отговор на няколко въпроса - кога и какви заявки са дадени от Напоителни системи към НЕК и каква е кореспонденцията между НЕК и МОСВ.

 

А докато това се случи, рискът за унищожение на земеделската продукция в района остава висок.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )