IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
18:46 | 23 юли 2019
Обновен: 22:29 | 20 април 2024

В Сливенско превантивно умъртвяват прасета заради чумата

Дребни собственици ликвидират стопанствата си

По материала работи: Пламен Янков
В Сливенско превантивно умъртвяват прасета заради чумата

Дребни собственици от област Сливен превантивно са ликвидирали стопанствата си, за да предотвратят загубите от задължителната евтаназия на прасетата при евентуално откриване на огнище на болестта "африканска чума по свинете" в района. Това съобщиха от областната администрация, където днес е заседавала областната епизоотична комисия във връзка с опасността от болестта.


В област Сливен към момента се отглеждат 5070 животни в 2420 стопанства от типа "заден двор". Предстои да бъдат установени малките стопанства, където се извършва развъдна дейност.


Проверките, свързани с превенцията и контрола срещу разпространението на африканската чума по свинете ще се извършват от съвместни екипи на ОДБХ и ОД на МВР, е разпоредил областният управител.


От Областното пътно управление са започнали дезинфекцията на местата за отпадъци, разположени край пътищата от републиканската мрежа. Районите около тях се окосяват, след което се обработват с препарат. Обработката по магистрала "Тракия" е два пъти в седмицата, а по главните пътища - веднъж, се посочва в съобщението.


Dnes.bg


Четете още: Ветеринарен екип на ЕС идва у нас заради чумата
 

Коментари

Новини Варна