IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:47 | 23 юли 2019
Обновен: 06:47 | 17 април 2024

Връщат разпределението на младите лекари

След придобиване на специализация те ще трябва да работят в продължение на три години в райони и селища, в които има дефицит на медици от същата специалност

По материала работи: Слав Велев
Връщат разпределението на младите лекари

Връщат разпределението за младите доктори. След придобиване на специализация те ще трябва да работят в продължение на три години в райони и селища, в които има дефицит на медици от същата специалност.

 

Това предвиждат промени в Наредбата за изменение и допълнение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

 

Ведомството ще субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет, а не от лечебните заведения, както се практикуваше по условията на старата наредба от 2015 г. до сега.

 

Специализантите, за които се изплащана субсидия, могат да избират болници и други лечебни заведения, области и общини, в които има остър дефицит на едни или други специалисти. Те ще бъдат определени от министъра на здравеопазването. Ако лекарят не отработи 3-годишното разпределение, ще трябва да възстанови на държавата похарчената сума за неговото обучение по време на специализацията.

 

Ако той е отработил част от периода, обезщетението ще се изчислява пропорционално.

 

Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Към момента минималното месечно възнаграждение е 560, а от догодина се планира да бъде 610 лева.

 

Новата наредба дава възможност министърът на здравеопазването да определя специалности, за които МЗ да заплаща по-голям месечен размер на субсидията, но не по-голям от три минимални работни заплати и дължимите осигурителни вноски върху тях. Размерът на месечната субсидия, изплащана от ведомството за специализантите по обща медицина на места, финансирани от държавата ще е в размер на два пъти минималния осигурителен доход и дължимите осигурителни вноски върху него. Трудовото възнаграждение на специализантите, приети на места, за които МЗ изплаща субсидия, не може да е по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които се отчитат негативни тенденции, възнаграждението е до три минимални работни заплати. Възнаграждението на специализантите по Обща медицина на места, финансирани от държавата, не може да бъде по-малко от 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.

 

По този начин ще бъде разрешен основният проблем с липсата на доходи по време на специализацията, поясниха от МЗ.

 

Занапред местата за специализанти ще бъдат заемани с конкурс по условията на Кодекса на труда. Спечелилите ще подписват трудов договор с директора на болницата, а няма да бъдат назначавани само със заповед, подписана от него. Изключение се предвижда за специализантите по Обща медицина, тъй като задължителният конкурс е допълнително сериозно затруднение за базите по Обща медицина поради силно ограничения им кадрови потенциал. Най-често това са индивидуални практики за първична медицинска помощ, по-рядко – групови, казаха още от МЗ, пише monitor.bg.

 

С промените в Наредбата е създадена нормативна възможност базите за обучение да могат да получават финансиране за обучение на специализанти на срочен трудов договор освен от Министерството на здравеопазването и от общини, от лечебни заведения, които нямат одобрение от министъра на здравеопазването за обучение или по европейски проекти и програми. Освен това на тях вече могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти.

Коментари

Новини Варна