IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:54 | 23 юли 2019
Обновен: 08:38 | 25 март 2024

Забраняват брането на мурсалски чай

Регионалната екоинспекция в Смолян проверява състоянието на най-големите находища на мурсалски чай

По материала работи: Слав Велев
Забраняват брането на мурсалски чай

Започнаха проверките на най-големите естествени находища на мурсалски чай в страната. Те се извършват съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която за поредна година се въвежда забрана за събиране на лечебното растение, съобщи БНР.

 

Регионалната екоинспекция в Смолян проверява състоянието на най-големите находища на мурсалски чай, които се намират в землищата на град Девин и село Мугла.

 

Екоинспекцията е изпратила писма до Регионалната дирекция по горите в Смолян, горските и ловни стопанства, на чиято територия има находища от вида, за осъществяване на контрол.

 

Забраната не важи за продажбата на билки от култивиран мурсалски чай, която се разрешава след издадено удостоверение на общинската администрация с данни за местонахождение, площ и количество на произведените през годината билки.

 

Според разпоредбите на Закона за лечебните растения лицата, които в нарушение на заповедта събират, изкупуват, извършват първична обработка и търговия с билки и лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, се санкционират.

 

monitor.bg

Коментари

Новини Варна