IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
18:12 | 12 август 2019
Обновен: 02:23 | 17 март 2024

2 млн. лв. вади просветното министерство за електронни дневници

Плаща и абонамента за доставка на интернет на училищата

По материала работи: Деян Михайлов
2 млн. лв. вади просветното министерство за електронни дневници

Просветното министерство ще финансира всички училища в страната, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна година.

За специализирания софтуер ведомството е заложило близо 2 млн. лв. по национална програма „Информационни и комуникационни технологии“, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Училищата трябва да изберат доставчик на услугата и да заявят закупуването на електронен дневник до 3 септември 2019 г. Средствата, които ще получат, ще бъдат диференцирани спрямо броя на учениците им.

Електронните дневници следва да бъдат достъпни през стандартните браузъри и да функционират през мобилни устройства.

Те трябва да имат модул за родители с безплатно известяване в реално време при постъпване на нова информация – оценки, отсъствия, съобщения от учители и др.

Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съученици им.

Тази информация трябва да е достъпна за заинтересовани учители, педагогически съветници или психолози, които работят с някои от децата.

По националната програма са предвидени и средства за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за обучение.

Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми, уточниха от МОН.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна