Нови измами след НАП! Бъдете внимателни
Ако преди сме били мнителни на Х, сега трябва да бъдем на 10 по Х
Публикувана: 13 Aug 2019 | 20:44

Нови имами след НАП! Да бъдем много по-мнителни и по-бдителни, съветва IT специалист

 

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите ни сметки. Във фалшиви имейли те обясняват на хората, че заради хакерската атака срещу НАП е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си.

 

Експертът по кибесигурност Христо Ласков коментира в "Денят ON AIR", че не трябва да слагаме теча на данни от НАП като повратна точка, защото измами е имало и преди.

 

"Казусът е, че тези течове дават още средства, с които дадени потребители да бъдат профилирани. На практика трябва да бъдем много по-мнителни и бдителни", обясни Ласков.

 

Той уточни, че имейлите могат да бъдат много по-прецизно насочени и колкото по-таргетирана е една комуникация, толкова по-голям е шансът потребителят да извърши действие.

 

"Ако преди сме били мнителни на Х, сега трябва да бъдем на 10 по Х. Ако някой ни изпрати имейл, в който се казва "кликни тук, за да си обновиш профила си" - проверяваме кой е реалният изпращач, на какъв линк ни води бутона, на който ще кликнем и винаги можем да се обадим да питаме в банката има ли такъв проблем", обясни киберекспертът пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му опити за злоупотреби се виждат всеки ден. Според него киберсигурността не е еднократен акт и не е само в едно действие, а течът в НАП е бил като аларма и е факт, че сега се взимат адекватни мерки.

 

/Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )