IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:48 | 13 август 2019
Обновен: 23:25 | 24 април 2024

Тази година: По-малко катастрофи, но повече загинали

3560 са инцидентите от началото на 2019г.

По материала работи: Пламен Янков
Снимка:Пламен Гутинов, архив

По-малко катастрофи на пътя, но повече загинали през първата половина на годината, отчитат от Агенцията за безопасност на движението по пътищата, предава bTV.


Данните показват, че от началото на 2019 година у нас са станали повече от 3560 пътни инцидента, докато през 2018 г. са били с 200 повече.


"Въпреки по-малкото катастрофи, загиналите са с един повече - 318 спрямо 317 миналата година", казва Малина Крумова, която е председател на Държавната агенция за пътна безопасност.


София, Пловдив и Варна са първенците в негативната статистика за най-много инциденти. Над 750 пък са шофьорите, които са самокатастрофирали. Увеличават се и случаите на невнимание заради употреба на мобилен телефон.


"Факторите, както за самокатастрофа, така и за ПТП с друг автомобил са комплексни", отбелязва Крумова.


Сред мерките, които Агенцията подготвя за справяне с проблема, е анализ, съгласуван с институциите, който да даде комплексни и стратегически мерки за справяне с войната по пътищата в дългосрочен план.


Експертите предупреждават, че колкото и безобидно да изглежда използването на мобилен телефон доато шофираме, е изключително опасно.


"Има три вида разсейване - ментално, зрително и ръчно. Телефонът е прекалено опасен, защото включва и трите. Въпрос на отговорност и на личен избор - когато човек има уважително отношение, той няма да си позволи да пише съобщение", казва пък автомобилният състезател Димитър Илиев.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна