IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:06 | 13 август 2019
Обновен: 14:30 | 25 април 2024

Захариева: Искаме японски производител на автомобили у нас

Япония е приоритетен партньор на нашата страна, каза министър-председателят Бойко Борисов

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в България, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след разговорите с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който пристигна на официално посещение в София по нейна покана, предава БТА.
 

„Разговаряхме и при премиера за чудесните възможности за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, каза министър Захариева, която изрази надежда и за ръст на японските туристи.


Между българския и японския народ има изключително топла връзка, приятелство и разбиране. В последните две години имаме изключително интензивен обмен и на най-високо политическо ниво, посочи Захариева, която припомни визитата на японския премиер Шиндзо Абе в България миналата година. 


Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна, каза министър-председателят Бойко Борисов, който също разговаря с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, съобщава правителствената пресслужба. 


Борисов е определил като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и е предал своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе. 


Борисов е изразил увереност, че срещите на високо равнище ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. 


Премиерът е акцентирал върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.


Премиерът Борисов е приветствал обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани.


В рамките на разговора министър-председателят е обърнал внимание и на влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.


Investor.bg
 

Коментари

Новини Варна