IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:38 | 14 август 2019
Обновен: 02:23 | 25 април 2024

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев става консул във Валенсия

Решението е взето на закрито заседание на Министерския съвет

По материала работи: Пламен Янков
Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев става консул във Валенсия

Снимка: Министерски съвет


Бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев става генерален консул на страната ни във Валенсия, Испания. Това става ясно от решение на Министерски съвет, публикувано от правителствената информационна служба на 12 август.
 

Постановлението е направено седмица по-рано – на 9 август, по време на закрито заседание. Пламен Георгиев заменя на поста Цветелин Цолов.
 

От решението става ясно, че предложението за рокада е дошло от министъра на външните работи Екатерина Захариева. След като подаде оставка като председател на антикорупционната комисия, Георгиев беше върнат на работа като прокурор в специализираната прокуратура.
 

Оставката на Пламен Георгиев дойде няколко месеца, след като избухна скандалът „терасагейт“ покрай незаконната тераса и барбекюто на апартамента му в столицата. Оказа се, че не е вписана в пълнота в имуществената декларация, като на нея има незаконно построени обекти. Крайното решение на инспекторите от община Слатина постанови, че пристройките не отговарят на законовите норми и трябва да бъдат премахнати.
 

Investor.bg припомня, че през април главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ. Стана ясно, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент, а постройките на терасата му са незаконни и трябва да бъдат съборени. Той обжалва акта на „Контрол по строителството" на столичния район „Слатина”.
 

Георгиев беше в дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверката от НАП и прокуратурата.
 

Веднага след като подаде оставка, депутатите гласуваха предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество без дебати и изслушване, каквото поискаха от опозицията.


Investor.bg


Четете още: 90% от пожарите са заради човешка небрежност

 

Коментари

Новини Варна