IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:18 | 14 август 2019
Обновен: 16:20 | 16 април 2024

Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

19 август е крайната дата за участие

По материала работи: Пламен Янков
Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод процедурата за избор на компания, която да реализира мегапроекта.


Министърът изтъкна, че е убедена, че Европейската комисия не би реагирала, ако руската компания спечели проекта, каквито предположения вече има.


"За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години", категорична е Петкова.


Иначе министърът коментира държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена и възможността за внос на газ от каспийската държава.


"Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация", каза тя.


По думите й в рамките на посещението са били осъществени две възможности за обсъждане на отношенията на България с Туркменистан - заседание на междуправителствената комисия и участие в първия Каспийски икономически форум.


Министър Петкова каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година. Припомняме, че съмненията идват, заради евентуалното блокиране на доставките от страна Русия, както тя го е правила в миналото. Директни доставки пред Каспийско море не са възможни, защото през него не е разрешено да се строят газопроводи.


При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.


Dnes.bg


Четете още: Американците не могат да си позволят ваканция

Коментари

Новини Варна