Жители на Шишманци протестират срещу работата на завода за отпадъци
Недоволните затвориха за кратко пътя към депото, където трети ден вече горят боклуци
Публикувана: 14 Aug 2019 | 10:46

Жители на няколко села, намиращи се около завода за твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци, с маски на лицата, излязоха тази сутрин на протест срещу начина на работа в завода.
 

Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места са блокирали пътната отсечка към депото, където трети ден вече горят струпаните там отпадъци, димът от които се разпростира над района, в това число и над АМ "Тракия", съобщава БТА, цитирана от Investor.bg
 

„Нямаме разрешение за протест, но пък ние сме тук, "на кафе" и ще продължим да идваме, докато не получим адекватен отговор за това, какво ще става в завода“, заяви отец Румен, енорийски свещеник в кв. "Секирово", град Раковски, който пръв покани съгражданите си пред завода. Това не е екозавод, това си е сметище и каза, че уплътняването на прозорците не решава проблема.
 

Сред протестиращите беше и кметът на община Раковски Павел Гудеров, който бе категоричен, че заводът трябва да работи, но това трябва да става безопасно за жителите на околните села. Кметът на село Белозем Иван Тачев също подчерта, че заводът е нужен на хората, но трябва да работи в необходимите норми.
 

Протестиращите се изказаха с недоверие към заключенията на РИОСВ - Пловдив за въздуха, че няма превишения на нормите и показанията са в така наречения "зелен спектър" и не будят безпокойство.
 

През 2016 г. община Пловдив изтегли заем от 4 милиона лева за изграждане на допълнителна клетка за депониране на отпадъци в завода в Шишманци. Това трябваше да осигури възможност за увеличаване на обема на депото и нормалното му функциониране през следващите години.
 

Цената на цялото съоръжение е около 13 млн. лева.


Четете още: 90% от пожарите са заради човешка небрежност

Коментари ( 0 )