IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:17 | 17 август 2019
Обновен: 14:00 | 17 април 2024

Откриха чума при глиган в Смолянско

На 13 август от БАБХ съобщиха за нови случаи на африканска чума в 4 населени места

По материала работи: Слав Велев
Откриха чума при глиган в Смолянско

Установена е положителна проба за Африканска чума по свинете - АЧС при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна, област Смолян, съобщава БНР.

 

Трето за областта огнище след регистрираните досега 9 положителни проби от мъртви диви прасета край с. Змеица, общ. Доспат и в Държавното ловно стопанство "Извора" край Девин.

 

На 13 август от БАБХ съобщиха за нови случаи на африканска чума в 4 населени места.

 

Преди дни стана ясно, че в Сърбия извършват проверки по съмнение за четири огнища на африканска чума по свинете.

 

На 30 юли чумата по свинете слезе в Южна България. Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове.

 

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

 

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

 

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положение - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

 

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

 

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

 

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

 

Русия ограничи доставките на живи свине и свинско месо от България и Словакия заради африканската чума по свинете.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна