IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
15:42 | 20 август 2019
Обновен: 15:54 | 2 март 2024

От началото на 2019 г. – над 25 000 пожара, спасени са над 450 души

Само за последната седмица са 1200

По материала работи: Пламен Янков
От началото на 2019 г. – над 25 000 пожара, спасени са над 450 души

Главен комисар Николай Николов, снимка: Пламен Гутинов, архив
 

Ликвидирани са повече от 25 000 пожара от началото на година, като са спасени почти 450 човешки живота. Това каза на нарочен брифинг главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", предават от "Фокус", цитирани от Dnes.bg.


По думите му, от началото на година общият брой на инцидентите, на които пожарникарите са се отзовали, е 36 хиляди.


Само за последната седмица пък са възникнали цели 1200 пожара на територията на цялата страна.


"За същия период са извършени почти 10 000 спасителни операции. При тези инциденти нашите служители са спасили над 450 човешки живота", обобщи Николов.


През летния сезон пък са възникнали 300 пожари в държавния горски фонд на страната и селското стопанство. Почти 12 000 са пожарите в сухи треви и храсти. 


Иначе главния комисар поясни, че продължава е действат пожарът в района на граското сметище на Свищов.


"В гасенето участват 6 екипа пожарникари и доброволци от село Овча могила и от община Свищов. Осъществен е контакт и с РИОСВ-Свищов за замерване на вредните емисии във въздуха. Станциите отчитат, че показателите на въздуха са в норма", обясни Николов.


По думите му, пожарът е локализиран, но все още тлее на площ от около 50 дка.


"От утре започва цялостното запръскване на сметището, така че проблемът да бъде решен трайно", изтъкна той.


Главен комисар Николов беше категоричен, че освен високите температури и крайното засушаване, човешкият фактор е една от основните причини за възникването на стихийните пожари.


"Селскостопанска работа, невнимателно използване на открити източници, палене на огън на нерегламентирани за тази цел места, използването на технически неизправни моторни превозни средства. Това са само част от предпоставките за пожарите", разясни той.


Той предупреди населението да бъде внимателно и отговорни и да внимава особено много, когато се пали огън при наличието на силен вятър.


Относно пожарът, който възникна под автомагистрала "Струма", Николов обясни, че не е коректно той да прави предположения на какво се дължи и добави, че в момента е назначена експертиза, която да намери причините за пожара.


"Категорично обаче под мостовете не може да има сметища", каза той.


Въпреки това, от началото на година са засечени 33 пожара в сметища.


"Площта на всяко едно сметище е повече от 1000 кв.м. Най-много подобни инциденти са възникнали в областите Търговище - 9бр.; Кюстендил - 5 бр.; Хасково - 4 бр. и София - 4 бр.", изтъкна Николов.


Напълно са погасени пожарите в в Депото за отпадъци в с. Шишманци, област Пловдив; в с. Брягово, област Хасково; в с. Воден, община Болярово, в складовата база на фирма „Феникс Ресурс“ в гр. Дупница; в района на с. Реброво, община Своге; в склада за вторични суровини в гр. Ботевград.


Продължават действията по погасяване на пожара в с. Липен в община Монтана.


"Пожарът е обхванал площ около 4000 дка сухи треви и храсти. Стихията е локализирана, като в гасителните действия участват 3 пожарни екипа", каза комисар Николов.
 

Четете още: Второ огнище на Африканска чума край Велинград

Коментари

Новини Варна