IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:45 | 21 август 2019
Обновен: 04:04 | 21 април 2024

Нов случай на чума по свинете в Югозападна България

Той е регистриран в Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена"

По материала работи: Борис Проданов
Нов случай на чума по свинете в Югозападна България

За нов случай на африканска чума в Югозападна България съобщава Нова телевизия. Той е регистриран в Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена".

 

По думи на директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов така случаите на територията на ЮЗДП стават общи четири, след като болестта беше констатирана и в ДЛС "Искър", ДГС "София" и ДГС "Елин Пелин".

 

Дамянов обясни, че не са намерени трупове, а положителната проба е взета от намерено в капан диво прасе.
Резултатите са станали ясни вчера, така че днес предстои Агенцията по храните да издаде заповед. По думи на Дамянов след това Изпълнителната агенция по горите ще определи инфектираната зона в рамките на 20 кв. км., за да се види къде ще бъде забранен ловът и къде ще бъде ограничен достъпът за посещение в горските територии.

 

136 диви свине са отстреляни на територията на Югозападно държавно предприятие от началото на месеца. Дамянов посочи, че ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно-стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230. Освен това при ловците работят 50 капани за глигани, а в държавните райони капаните са 90.

Коментари

Новини Варна