IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
09:00 | 22 август 2019
Обновен: 04:36 | 5 март 2024

Около 150 са новородените с диабет в България годишно

Най-ранният симптом е отслабване на тегло при добър апетит

По материала работи: Борис Проданов
Около 150 са новородените с диабет в България годишно

Около 150 са новородените с диабет в България годишно. Това каза ендокринологът доц. Радка Савова в интервю за Агенция „Фокус“.


"В София имаме около 100 новорегистрирани", добави тя. Ендокринологът коментира и първите симптоми при диабет.

 

"Най-ранният, който може да се види, е отслабване на тегло при добър апетит", каза тя и добави, че това се наблюдава по-скоро при по-големите деца, които имат време да отслабнат без рязко да изпадат в тежко състояние.

 

"И следващите симптоми това са: жажда, често уриниране, ставане нощем до тоалетната, вторична енореза, тоест възстановено нощно напикаване, ацетоновият дъх, който се появява, коремните болки и повръщането, които се изразяват в последните дни преди диабетната кетоацедоза, която е тежко състояние на метаболитна ацидоза, тежко обезводняване, което води до кома", изброи симптомите на диабета доц. Савова.


По думите ѝ децата са ангажирани с контрола на диабета и това всъщност е различното. „Едно дете, което трябва да спазва диета, което трябва да бъде приучено на известна дисциплина, режим и начин на живот, разбира се, че в известен смисъл е различно от другите деца, но това е само по този показател – ангажираност към контрол на диабета. Иначе те физически, психически и емоционално са напълно здрави с целия потенциал да живеят и да се развиват като здрави деца“, коментира тя.
Тип 1 автоимунен диабет не може да бъде предотвратен.

 

"Дори когато ние в някакви по-ранни етапи сме установили, че детето вече има антитела към бета клетките на панкреаса, ние само следим тези деца, за да знаем кога да се намесим с инсулин, но ние не можем да предотвратим това заболяване", каза доц. Радка Савова. По думите й терапията с инсулин е животоподдържащо лечение, но то не е лекуване на диабета. Тя добави, че този диабет е различен от диабет тип 2, който не е автоимунен.


"Диабет тип 2 диабет не е автоимунно заболяване – до там води затлъстяването, обездвижването и инсулиновата резистенция. Този диабет при възрастните, който вече е до 10% от населението, и все по-често засяга и деца със затлъстяване, този диабет е предотвратим", категорична бе тя.

 

Прочетете още: Проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата: В големите градове няма рязък спад на раждаемостта

Коментари

Новини Варна