IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:33 | 21 август 2019
Обновен: 16:30 | 16 април 2024

Пирогов: Прехвърлят вината за смъртта на детето от Сотиря на лекарите

Днес се събира комисия, която трябва да разгледа обясненията на спешните медици

По материала работи: Борис Проданов
Пирогов: Прехвърлят вината за смъртта на детето от Сотиря на лекарите

Моите съболезнования към близките на убитото детенце от село Сотиря, но някак си прехвърлянето на фокуса върху лекарския екип не е правилно. Така изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира пред БТВ обвиненията от страна на семейството на убитото момиченце, че лекарският екип не се е намесил адекватно.

 

По думите му става въпрос за едно тежко престъпление, а вината се опитва да се прехвърли върху лекарския екип. Проф. Балтов не може да каже дали лекарят е бил достатъчно оборудван, но неговата задача е била да окаже помощ на детето.


Той изтъкна, че грешката на лекаря е, че е седнал до шофьора в линейката, тъй като по медицински стандарти медикът трябва да бъде до пациента в кабината и да направи всичко възможно да запази живота. Мястото на близките обаче не трябва да бъде в линейката и органите на реда е трябвало да се намесят, за да може жената да не се качва в линейката.
Шефът на "Пирогов" още веднъж повтори, че медикът е направил възможното и ако проф. Балтов е бил на място, щял да каже, че "колегата е направил всичко възможно, каквото е могло да се направи".

 

Във връзка с допълнителните разпоредби към Закона за задължителното здравно осигуряване, проф. Балтов смята, че това е една стъпка към демонополизирането на НЗОК в т.нар втори пакет, който не е задължителен.

 

Той обясни, че в предложените промени пациентите ще имат възможността да изискват допълнителни процедури при тяхното лечение. Те ще включват три опции - по-добри битови условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и лекар.
 

По думите на Балтов държавните болници са против подобни мерки и смята, че всичко трябва да е регламентирано и урегулирано. "Проблем е, когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лв. В "Пирогов" сумата е 0 лв", посочи медикът.

 

Проф. Балтов очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки с поне 20%.

 

Днес се събира комисията, която трябва да разгледа обясненията на спешните медици и да реши дали действията са били правомерни или не.

 

news.bg

 

Коментари

Новини Варна