IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:31 | 16 септември 2019
Обновен: 17:00 | 16 април 2024

Африканската чума си отива, има само 6 нови огнища

Над 5 милиона лева обезщетения са изплатени до момента

По материала работи: Слав Велев
Африканската чума си отива, има само 6 нови огнища

Намален е интензитетът на африканската чума, изплащаме и финансовата подкрепа за личните стопанства, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

 

От 1 август до днес има открити само 6 нови огнища, от които само едно е в индустриална ферма.

 

"Засегнатите са малко над 130 000 животни, но е важно как продължаваме напред, защото на чиято и територия да е попаднал този вирус, с изключение на Чехия, която е под надзор, не е излязъл. Важно е дейностите, които са планирани и стартирани, да се извършват”, коментира тя, цитирана от "Фокус".

 

 

Започва и определянето на нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свини - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма.

 

"След приемането им на практика с обществена консултация със заинтересованите страни следва имплементирането им в нормативната уредба. Личните стопанства бяха без контрол, а това не е добре за самите стопани. Ние сме амбицирани да положим всички усилия на администрацията и на системата съвестно с научната общност и да информираме и образоваме всички стопани, които искат в личните си стопанства да отглеждат домашни свине как да го направят, как да репопулират и при какви условия", добави още Танева.

 

Според нея мерките ще се отразят позитивно за стопаните.

 

"Плюсът е, че ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение на засегнатите свине. Сега предстои комуникацията във връзка с идващия ловен сезон. По отношение на другия вектор на разпространение и на практика резервоара на това заболяване, а именно дивата свиня. Водим активна комуникация с комисията по отношение на тези мерки. Всички окончателни решения, които ще бъдат взети, ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни", обясни тя.

 

Танева припомни, че за заболяването не съществува лечение и в този смисъл то засяга абсолютно всички в обществото, които по някакъв начин имат среща с дивата или домашната свиня: и стопаните, и потребителите.

 

"В момента комуникираме отварянето на две обучителни мерки на научни звена да се направят и информират всички стопани при какви условия могат да продължат да отглеждат домашна свиня. Изплащането на финансовата подкрепа за почистване на личните стопанства и обеззаразяване в момента всеки ден изплащаме по различен график. Изплатили сме малко над 5 милиона лева", допълни министърът.

 

 

Коментари

Новини Варна