IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:38 | 16 септември 2019
Обновен: 17:22 | 17 април 2024

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора

По случая е назначена комплексна проверка

По материала работи: Слав Велев
Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесени в медийни публикации данни за неправомерни действия на лекари от МБАЛ в Пазарджик, и по-конкретно - за поставяне на стентове на здрави хора.

 

По случая е назначена комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи.

 

ГДБОП трябва да установи дали са налице данни за извършено престъпление. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания.

 

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" следва да установи дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане.

 

Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

 

Агенцията за държавна финансова инспекция пък прави цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

 

Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

 

news.bg

Новини Варна