IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:52 | 16 септември 2019
Обновен: 06:39 | 13 март 2024

Училище забогатя от трюфели в двора

Кучета пазач Рекс ги брани от крадци, друго търси ценните гъби

По материала работи: Слав Велев
Училище забогатя от трюфели в двора

Саморасли трюфели в двора на училище, решиха финансовите му проблеми. Това се случи в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново.

 

Там преди няколко месеца бе открита ферма за такива. А за опазването им се грижи кучето Рекс.

 

Той скоро ще си има компания в двора училището.

 

"Вече имаме и двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученици ще развеждат другото куче за трюфелите", разказва Нели Николова, директор на ПГЕ – Велико Търново, пред Нова тв

Историята на пълния с трюфели двор на гимназията започва преди три месеца – в края на миналата учебна година.

 

"Друго училище учеше при нас и спортистите от другото училище намериха три гъби и ги продадоха за 350 лв. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина е пълен с трюфели – черни и бели. Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашия двор е пълно с трюфели", допълва още Николова.

 

Причината да бъде информирано министерството е, че мълвата за пълния двор със скъпи гъби се разнася мълниеносно.

 

"Започнаха да се появяват хора с каруци, с лопати да дълбаят и това ни накара да помислим как да си защитим територията", обяснява директорът на учебното заведение, пише Dnes.bg.

 

Министерството одобрява проект. Дворът е почистен и заграден. Охранява се постоянно. От тази година учениците в гимназията ще имат задача да търсят…трюфели. А средствата от продажбата им ще се реинвестират в училищната база.

 

дене на трюфели започва през  месец ноември. Все пак ще има отговорен учител за екоклубовете, който е запознат с трюфелите. С добра реколта, тази година гимназията смята да закупи нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.

 

Четете още:   

 

 

Коментари

Новини Варна