IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:55 | 17 септември 2019
Обновен: 17:01 | 16 април 2024

Нено Димов: Единствената държава в ЕС сме, наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне

825 000 тона български боклук е изнесен за горене в Европа

По материала работи: Слав Велев
Нено Димов: Единствената държава в ЕС сме, наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне

За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

 

По думите му България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне от 50%. Това стимулира производството на български горива от отпадъци и изгарянето на български.

 

„На практика транспортът на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години“, каза Димов.

 

 

Той обясни, че процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави.

 

„Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10%. Това означава, че при максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25% минимум, която трябва да се изгаря“, посочи Димов.

 

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

 

„ТЕЦ-овете трябва да преминат през определена процедура. ТЕЦ „Брикел“ е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. А това, което е разрешение и са направили през месец август е пробно изгаряне, с което да се премери замърсяването на въздуха. В момента тече проверка. Още на 27-ми август аз разпределих проверка за тези случаи и ще видим защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция. Това така или иначе няма да бъде изгорено“, коментира той пред Нова.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна