IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:36 | 17 септември 2019
Обновен: 17:01 | 16 април 2024

Случаят Хъл: Купувал ли си е съгласието на родителите?

Защо хората в Сливен го защитават...

По материала работи: Слав Велев
Случаят Хъл: Купувал ли си е съгласието на родителите?

Кои са хората, подали сигнал срещу пастора педофил в Сливен Даниел Хъл? До този момент остават анонимни, но според полицията къщите им са близо до Молитвения му  дом.

 

А именно там са намерени да живеят деца на възраст от 8 до 12 години. Счита се, че финансовият мотив е карал родителите и децата да мълчат за случващото се.

 

На разпитите пред прокурор обаче момчетата разказали за действията на пастора и срещу него е повдигнато обвинение за блудство с повече от две малолетни лица.

 

 

Даниел Хъл става съсед на Елена Димитрова преди четири години, когато наема къща в сливенското село Самуилово. Жената разказва, че всеки ден в къщата идвали деца. Включително и нощем, подчертава жената. Заради шума при съседа тя извикала полиция, предава bTV.

 

"Децата тогава още на място ги попитахме какво правят с този човек, къде са родителите им, те отговориха, че родителите им знаят,той е пастор в квартал "Надежда", грижи се за тяхното здраве, възпитание и образование", разказва кметът на селото Павлина Христово.

 

За първи път Даниел Хъл идва в България преди 5-6 години. Още тогава е имало информация, че е осъждан за детска порнография. Алексей Пампоров от Института за изследване на оществата и знанията при БАН посочи, че е получил информация от самите деца.

 

След 15-месечна присъда за педофилия в родината си Хъл се връща в Сливен. Сигналите за сексуални посегателства срещу деца пристигат преди половин година в Българския дарителски форум. С тях се свързва друг британец, който се занимава с дарения. И единственото място, на което помощта му е отхвърлена,еквартал "Надежда".

 

"През януари получихме писмо от английски дарител, че този човек се намира в Сливен, събира средства от международни дарителски платформи и с тези средства си купува благоволението на родителите и прави това, което вече излезе в пространството", посочи Красимира Величкова от организацията.

 

А в махалата в Сливен Хъл продължава да бъде защитаван и считан за благодетел.

Така месеци по-късно BBC излъчват филма си за пастора. Разследващите у нас разказват, че го следят от юни, съвместно с британските служби.

 

"Два дни преди операцията BBC си пуснаха този материал. Съвсем ясно е, че в рамките на два дни не могат да се съберат доказателства и да бъде проведена такава операция", категоричен е началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.Когато МВР Нахлува в стаята на пастора, униформените го откриват с още шест деца, останали да спят при него.

 

От ГДБОП продължават да настояват за национален регистър на осъдените за блудство лица у нас, както и за законови пречки те да упражняват работа, свързана с контакти с деца.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна