IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:43 | 17 септември 2019
Обновен: 17:02 | 16 април 2024

Цацаров: НК се нуждае от ремонт за киберпрестъпленията

Промените са нужни, за да бъдат в крак с времето

По материала работи: Слав Велев
Цацаров: НК се нуждае от ремонт за киберпрестъпленията

Наказателният кодекс се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт по отношение на компютърните престъпления, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на форум „Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки“, предаде Фокус.

 

„Не е моя работа да давам съвети на представителите на бизнеса как и защо трябва да пазят търговската си информация. Моя работа е като представител на обвинителната власт да кажа следното: гл. 9а от особената част на Наказателният кодекс, главата „Компютърни престъпления“ се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт“, посочи Цацаров.

 

Трябва да има ново дефиниране на изпълнителните деяния на компютърните престъпления, на цялата използвана терминология с цел привеждането им в крак с времето с целия спектър от нови форми на посегателство по отношение на информационните системи, мрежи и компютърни данни, коментира главният прокурор.

 

Цацаров отчете, че са необходими нови състави на престъпления, които да криминализират нелегалното използване на търговска информация, придобита чрез компютърни престъпления.

 

„На трето място – завишаване на санкциите за такива престъпления. Обикновено сме свикнали, че прокуратурата претендира за завишаване на санкциите и в много от случаите това се възприема като самоцел на държавното обвинение“, допълни още Цацаров.

 

Той посочи, че за осъществяване на неправомерен достъп до информационна система по сега действащият закон се наказва с лишаване от свобода до две години и то в немаловажни случаи.

 

„Неправомерното копиране, използване, променяне, унищожаване на компютърни данни в информационна система се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3000 лв. също в немаловажни случаи“, посочи Цацаров.

 

По думите му, ако кръглата маса завърши с общо, макар и неформално решение за иницииране на такива промени в Наказателния кодекс и за експертна помощ в тази насока, ще бъде направена силна крачка напред.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна