IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:40 | 19 септември 2019
Обновен: 13:48 | 28 март 2024

Бизнесът отказва да плаща първите 3 дни болнични

Заради злоупотребите страдали трудолюбивите

По материала работи: Слав Велев
Бизнесът отказва да плаща първите 3 дни болнични

Злоупотребите с болничните листове налагат промяна в системата, настоява бизнесът.

 

"Първите 3 болнични дни реално не ги плаща работодателят, както е по закон, а съвестните работници, които се трудят, вместо тези които се правят на болни", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV.

 

Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.

 

Той посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Като пример Велев посочи Турция, където средно болничните дни са 3.

 

Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.

 

Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат.

 

Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

 

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

 

Специалистът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3 300 отменени болнични листове.

 

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите.

 

Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

 

Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

 

"Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.

 

Според него е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване.

 

Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

 

Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е "нечовешко и незаконно”.

 

Тя подчерта, че злоупотреби с болнични дни и средства трябва да бъде криминализирано. Освен това е нужно въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства.

 

Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса.

 

По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.

 

Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна