IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:54 | 19 септември 2019
Обновен: 18:55 | 2 март 2024

Прокуратурата "за" отмяната на съкратеното следствие при убийство

Партиите са внесли 4 законопроекта, кой ще бъде подкрепен?

По материала работи: Слав Велев
Прокуратурата "за" отмяната на съкратеното следствие при убийство

Предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме.

 

Това е становището на прокуратурата, каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите в парламентарната правна комисия за съкратеното съдебно следствие.

 

Внесените от партиите проекти са 4. БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

 

Цацаров подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя. Главният прокурор изрази съмнение, че ако вариантът, който ГЕРБ предлага, бъде приет, няма да се отчете и това, че убиецът си е признал при определяне на присъдата.

 

За законопроекта, предложен от ГЕРБ, се обяви пък правосъдният министър Данаил Кирилов, предаде "24 часа".

 

“Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимия да прави признания и да улесни съдебния процес. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, каза той.

 

Кирилов изрази съчувствие към близките на жертвите, но апелира да не ескалират напрежението.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна