IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:19 | 20 септември 2019
Обновен: 19:02 | 2 март 2024

За 20 години ще спечелим 9 млрд. лв. от "Турски поток"

Първите 11 км от газопровода ще са готови следващия месец

По материала работи: Слав Велев
За 20 години ще спечелим 9 млрд. лв. от "Турски поток"

Шпионският скандал у нас по никакъв начин не е повлиял на междуправителствената комисия между България и Русия, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й руските колеги не са повдигнали изобщо темата за шпионския скандал, съобщава bTV.

 

Началото на 2020 г. е крайният срок за стартирането на "Турски поток".

 

По трасето се работи, първите 11 км - входната точка от турската граница, се изграждат от "Булгартрансгаз" и трябва да са готови през следващия месец, каза Петкова. След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км.

 

Няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта.

 

Петкова очаква, че с построяването на "Турски поток" приходите от транзитни такси за страната ни ще се повишат. В момента "Булгартрансгаз" получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн., каза Петкова.

 

Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години, каза министърката.

 

По повод АЕЦ Белене Петкова обясни, че има 13 заявления за участие в процедурата за стратегически изпълнител. През всичките изминали години обаче в площадката на Белене са потънали 3 млрд. лв. Толкова ще се дадат и за строежа на Турски поток.

 

Държавата ще участва като съакционер в проекта Белене. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%.

 

Теменужка Петкова харесва песента на АЕЦ Козлодуй, създадена и изпята от екипа на централата по повод годишнината й. Министърката обясни, че така екипът е участвал в руската инициатива на "Росатом" "Песен на ядрените градове". Знам, че са спазени всички изисквания за обществените поръчки, разходите за клипа са под праговете за ЗОП, така че той очевидно е струвал под 20 000 лв., каза Петкова.

 

Междувременно в началото на октомври животът на 6-и блок ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден лицензът. Същото се е случило и с 5-и блок, но още през 2017 г. Така на практика и двата блока на АЕЦ Козлодуй получават по 60 години живот всеки.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна