IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:12 | 22 септември 2019
Обновен: 19:15 | 2 март 2024

Започва плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Очаква се той да продължи до края на октомври

По материала работи: Пламен Янков
Започва плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

От 22 септември започва плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщават от пресцентъра на ядрената централа.
 

През периода на спирането ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания. По време на ремонта ще продължи осъществяването на дейности, свързани с дългосрочната експлоатация на блока.
 

Предвижда се плановият годишен ремонт на Шести блок да продължи до края на октомври.
 

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.
 

Припомняме, че в началото на август Шести блок работи за кратко с намалена мощност заради изключване на две от главните циркулационни помпи. Впоследствие от атомната централа съобщиха, че проблемът е отстранен. В началото на юли след късо съединение Шести блок отново бе спрян. Тогава от централата увериха, че системите за защита са сработили според изискванията. 
 

По-рано тази седмица министерството на енергетиката съобщи, че се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лиценз за продължаване живота на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. По този начин ще се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация. 
 

В началото на юни приключи плановият годишен ремонт на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.


Investor.bg
 

Коментари

Новини Варна