IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
18:26 | 13 октомври 2019
Обновен: 21:15 | 2 март 2024

Нямало възможност за увеличаване на заплатите на медицинските сестри?

По материала работи: Слав Велев
Нямало възможност за увеличаване на заплатите на медицинските сестри?

На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв. Това заяви пред БНР д-р Васислав Петров - председател на Сдружението на областните болници.

 

По думите му средствата в много от областните болници не достигат за повишаване на заплатите в такива размери.

 

За обещаните 200 млн. лв. повече за догодина д-р Петров отбеляза, че никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с колко ще бъде увеличена.

 

"Ние можем да направим анализи и да видим какво ще бъде повишаването на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттам да направим анализ какви увеличения на заплатите на сестри и лекари можем да направим", уточни председателят на общинските болници.

 

Той отбеляза още, че 3 месеца ще дават високи заплати на всички, а след това болниците ще изпаднат в несъстоятелност, ще бъдат блокирани сметките им от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати.

 

От своя страна председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев подчерта, че и при тях нещата не са по-различни. По думите му сестрите са получили всичко, което са имали възможност да им дадат.

 

От 1 юли НЗОК увеличи цените на някои от клиничните пътеки, припомни д-р Петров. Според него това увеличението е добре, но болниците трябва да ги заработят.

 

Веселина Ганчева, представител на Асоциацията на медицинските сестри, отбелязва, че медицинските сестри са се все по-малко, работят все повече и за по-малко пари. Тя подчерта, че продължават да настояват за адекватно остойностяване на труда им.

 

Според нея цялата система трябва да се смени, тъй като в момента една сестра работи на мястото на три.

 

"Докато има лимити и клинични пътеки, здравеопасна е системата в България", допълни още Ганчева.

 

Председателят на Асоциацията на професионалистите по медицински грижи Милка Василева пък поясни, че в следващите 3 години една четвърт от сега съществуващия персонал няма да съществува.

 

"Около 15 хил. сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи", изтъкна тя.

 

Припомняме, на 4 октомври премиерът Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лева за заплати на медиците. На срещата е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лева не са стигнали до медицинските сестри.

 

На 11 септември 2019 г. десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната професия.

 

Протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

 

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

 

 

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

 

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

 

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна