IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:03 | 14 октомври 2019
Обновен: 17:32 | 16 април 2024

Отпускат 86 хил. лв. за археологическо проучване по магистрала "Европа"

Срокът за подаване на офертите е до 21 ноември

По материала работи: Слав Велев
Отпускат 86 хил. лв. за археологическо проучване по магистрала "Европа"

Агенцията "Пътна инфраструктура" откри тръжна процедура за избор на изпълнител за извършване на спасително археологическо проучване на новооткрит археологически обект при 18-ти км по трасето на пътя Калотина-Софийски околовръстен път, съобщиха от пътната агенция.

 

Срокът за подаване на офертите е до 21 ноември, а стойността на обществената поръчка е 86 000 лв. (без ДДС).

 

Новооткритият обект е от късната античност, като по време на извършеното археологическо наблюдение са открити горели кости, фрагменти от глинени съдове и стъкло, както и от накит.

 

Археологическият обект е по трасето на участъка Драгоман-Сливница, чието строителство започна през май тази година. В отсечката между км 15+500 и км 32+447 ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано и пътят ще стане с магистрален габарит. Участъкът е част от автомагистрала "Европа", която ще свързва София с ГКПП "Калотина".

 

Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 година.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна