IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:54 | 21 октомври 2019
Обновен: 17:37 | 16 април 2024

От МВнР съветват: Не пътувайте за Чили, има сблъсъци

Протестите продължават въпреки отстъпката на правителството

По материала работи: Слав Велев
От МВнР съветват: Не пътувайте за Чили, има сблъсъци

Сблъсъци избухват в Чили между протестиращи и военните и полицейските сили, които изпълняват мероприятията по налагане на извънредното положение.  Командващият ги генерал Итуриага е издал заповед за въвеждане на комендантски час в районите, в които понастоящем действа режимът на извънредно положение (провинциите Сантяго и Чакабуко и общините Пуенте Алто и Сан Бернардо). Комендантският час действа от 22:00 ч до 07:00 ч местно време.

 

Междувременно по чилийската телевизия бе съобщено, че протестите се разпространяват и в други чилийски градове.

 

На 20.10.2019 г. е въведено извънредно положение в още два щата на Република Чили - Валпараисо и южната провинция Консепсион, в северните общини Кокимбо и Ла Серена, както и Ранкагуа - в центъра на страната.

 

Общо шест са градовете, в които има извънредно положение и е въведен полицейски час.

 

При тези обстоятелства е напълно възможно извънредното положение да се разпространи и върху други райони на страната.

 

С оглед динамиката на развитие на ситуацията се потвърждава препоръката българските граждани да не предприемат/да отложат пътуванията до Чили, съобщиха от външното ни министерство.

 

Протестите и насилието в Чили продължиха и днес, въпреки че президентът Себастиан Пинера отмени повишението на цените на билетите за метрото, което доведе до протестите, предаде Асошиейтед прес.

 

По данни на представители на местните власти в района на столицата на Сантяго най-малко трима души са загинали при пожар в два ограбени супермаркета. Около 60 магазина на Walmart станаха обект на вандалски прояви и много от тях не отвориха врати.

 

Други петима души бяха открити мъртви в изгорял склад. Според властите те не са били служители на склада.

 

Най-малко две авиолинии отмениха или отложиха полетите до столицата Сантяго. Засегнати са над 1400 пътници.

 

Президентът Пинера обяви в събота, че отменя повишението на цените на билетите за метрото, което доведе до протести, при които бяха нанесени щети за милиони долари.

 

"Демокрацията има не само правото, а и задължението да се защитава, използвайки всички необходими средства, дадени й от самата демокрация, за да се бори с тези, които искат да я унищожат", заяви Пинера, цитиран от Франс прес, след среща с председателите на двете камари на парламента и на Върховния съд. Той обяви удължаване на извънредното положение в страната.

 

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България в Буенос Айрес на следния телефон: +54 11 4781 8644 и телефон за спешни случаи: +54 9 11 3874 3170

 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 482404; +35929713856 или имейл: crisis@mfa.

 

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна