IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:52 | 22 октомври 2019
Обновен: 17:38 | 16 април 2024

Децата ни са на шесто място по наднормено тегло

Това сочи изследване на UNICEF

По материала работи: Слав Велев
Децата ни са на шесто място по наднормено тегло

Българските деца са на шесто място по наднормено тегло, сочи изследване на UNICEF.

 

"Две са крайностите - двойно обременяване на здравния риск - увеличава се както броят на деца с наднормено тегло, така и този на недохранените. В България също го има този проблем. У нас затлъстяването е по-сериозната тема, недохранените деца намаляват в последните години", каза специалистът по хранене и диетика проф. Стефка Петрова в студиото на "България сутрин".

 

Тя заяви, че при момчетата проблемът със затлъстяването е по-сериозен в страната ни.

 

"Момичетата започват повече да внимават за теглото си. Проблемите в затлъстването могат да тръгнат още от храненето на майката заради т.нар. генетично детерминиране. Когато една жена качи много килограми по време на бременността, това определя много по-висок риск на затлъстяване на детето", обясни проф. Петрова.

 

По думите ѝ затлъстелите деца биват изолирани, обиждани и много по-трудно се вписват в средата.

 

"Най-лесно детето може да се научи на здравословно хранене още от най-ранна възраст, дори още от захранването му. Това не е най-евтиното хранене, но има и много достъпни здравословни продукти", коментира още тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

 

Коментари

Новини Варна