IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
България
17:32 | 11 ноември 2019
Обновен: 23:28 | 9 април 2024

Възобновяване на проекта за национална детска болница ще коства няколко години за реализиране

По материала работи: Слав Велев
Възобновяване на проекта за национална детска болница ще коства няколко години за реализиране

Ако се възобнови проектът за национална детска болница, ще са нужни от три до пет години за реализирането му, заедно с оборудването на лечебното заведение. Това коментира пред журналисти Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ). Бакалова присъства на делото по жалба на КАБ, внесена във Върховния административен съд, с която се обжалва обществената поръчка за болницата.

 

 

Бакалова отново изрази доводите на Камарата против укрепването на сегашната конструкция, която се намира в двора на Александровска болница. Нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план болницата не може да е по-висока от 20 метра. През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, незаконни, подчерта тя. Непонятно е кой и защо иска да вкара най-важният обект в държавата в тази бетонна кутия, каза още Бакалова.

 

 

Ако съдът уважи жалбата ни, ще поканим отново Министерството на здравеопазването да работим заедно и да направим най-доброто задание, но ако не я уважи, ще сезираме всички национални и европейски институции, които имат отговорност за европейските средства, защото проектирането е с евросубсидии, добави още Бакалова.

 

Очаква се съдът да обяви решението си на 14 ноември.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна