IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:38 | 11 ноември 2019
Обновен: 17:55 | 16 април 2024

Все повече болни от хепатит А в Сливенско

МЗ: Причина са лошите санитарно-хигиенни условия

По материала работи: Слав Велев
Все повече болни от хепатит А в Сливенско

Заради лоши санитарно-хигиенни условия заразените с хепатит А в Сливенско се увеличават, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

Според предоставената от РЗИ-Сливен информация в три населени места през октомври е регистрирана повишена заболяемост от вирусен хепатит тип А.

 

В село Градец заболелите са 16, в село Оризари - 14 и в Котел - 10. Всички са хоспитализирани в Отделение по инфекциозни болести при МБАЛ "Д-р Ив. Селимински-Сливен“.

 

Проведено е епидемиологично проучване на всички случаи. Болните живеят при лоши санитарно-хигиенни условия.

 

В засегнатите населени места са разпространени здравно-образователни материали, извършва се разясняване за необходимостта от спазване на лична и обществена хигиена. Започнато е обхващане на контактни деца до 15 години с ваксина срещу вирусен хепатит тип А, като към 4 ноември са обхванати 108 деца.

 

Издадените от РЗИ-Сливен предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки се изпълняват, посочват от здравното министерство.

 

Dnes.bg

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна