IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:36 | 14 ноември 2019
Обновен: 20:44 | 16 март 2024

ВСС в спор дали да започне нова процедура за избор на главен прокурор

Предложението дойде от председателя на ВКС Лозан Панов

По материала работи: Слав Велев
ВСС в спор дали да започне нова процедура за избор на главен прокурор

Магистратите от Висшия съдебен съвет изпаднаха в дълги спорово дали да стартират отначало процедурата за избор на нов главен прокурор. Днес Пленумът се събра, за да обсъди указа на президента Румен Радев, с който той им върна кандидатурата на Иван Гешев, както и да прегласуванието, което взе с убедително мнозинство в полза на кандидата на 24 октомври.

 

Предложението за ново начало на процедурата очаквано дойде от председателя на ВКС Лозан Панов. „Ние трябва да чуем мотивите на президента и да се съобразим с тях. Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор. Ако неглижираме мотивите на президента, рискуваме президентската институция да се превърне в нотариат, който слага печат върху решенията на ВСС“, аргументира се той.

 

На неговото мнение обаче се противопостави главният прокурор Сотир Цацаров, според когото при връщането на указа държавният глава е изразил публична позиция, но не и юридически мотиви. „Нека не спекулираме, че указът има мотиви“, призова той, правейки аналогия с връщането на указа за председателя на ВАС Георги Чолаков.

 

„И тогава кандидатурата беше върната и указът беше без мотиви. Това обаче в никакъв случай не омаловажава казаното от президента“, заяви настоящият главен прокурор.

 

Предложението процедурата да тръгне отначало, с номиниране и изслушване на нови кандидати, подкрепи и съдия Атанаска Дишева.

 

 

Към мнението се присъедини и Цветинка Пашкунова. „Главният прокурор е един от стожерите на съдебната власт“, каза тя пред магистратите и продължи: „Ние дължим на обществото нова процедура за избор на главен прокурор“.

 

Предложението получи отпор от Вероника Имова. „Ще нарушим Конституцията и Закона за съдебната власт, ако започнем нова процедура“, категорична бе тя.

 

Оттам нататък кадровиците се впуснаха в юридически обяснения за начина, по който да бъде решено дали процедурата да продължи или да бъде прекратена.

Спорът доведе и до пререкания между правосъдния министър Данаил Кирилов и съдия Атанаска Дишева. „Много добре знаем, че указът не може да се атакува, а че това е акт, който може да се оспори под Конституционния съд. Правим нещата изкуствено да се проточват", ядоса се той. За малко дори Кирилов напусна залата, а мястото му зае представляващият ВСС Боян Магдаличнев.

 

Кирилов обвини Дишева, че „претопля стари манджи“, когато тя се опита да отправи въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров, свързан с неговото изказване, че изборите на висшите магистрати се случвали не само във ВСС, но и „в две други сгради“.

 

„Дано викащите отвън оценят това ваше усърдие“, отвърна му тя, визирайки протестите под прозорците на ВСС.

 

В крайна сметка, след две процедурни предложения, кадровиците решиха да не рестартират процедурата, а да преминат към прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна