IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
17:21 | 17 ноември 2019
Обновен: 06:01 | 16 април 2024

40 хил. ромчета са тръгнали на училище благодарение на програма за интеграция

За първи път в образователната система има повече деца от семейства без образование

По материала работи: Слав Велев
40 хил. ромчета са тръгнали на училище благодарение на програма за интеграция

От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази за предучилищното образование. Въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много. Финансираме голяма част от това обучение – 14 млн. лева, но увеличеният обхват от 78% деца до над 90% деца ще струва около 25-30 млн. лева на годишна база“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

 

По повод освобождаването от таксите за предучилищна възраст той подчерта, че всяка една система има солидарност.

 

"Все още нямаме решение колко точно ще бъдат средствата, но те ще се допълнят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския социален фонд“.

 

Министър Вълчев каза, че в рамките на програмата за интеграция на ромските деца през последните три години са записани близо 40 000 деца, голяма част от тях в системата на предучилищното образование:

 

"Основният проблем е културен – отношението към образованието. Трябва да продължим с активността по механизма и е по-важно да ги накараме да ходят ежедневно, защото самото записване е еднократният и по-лесният акт. Имаме и проблем с мотивацията за учене, но това е при всички деца", каза още той.

 

Красимир Вълчев каза, че за първи път в системата на образованието има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите:

 

"Това се дължи на демографското възпроизводство. Трябва с повече усилия на всеки един учител да приобщим децата“.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  45% от учителите ще се пенсионират до 10 години

 

Коментари

Новини Варна