IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:20 | 18 ноември 2019
Обновен: 17:59 | 16 април 2024

Разходите за отбрана вече стигнаха 3,1% от БВП

Борисов обеща: Ще харчим още за модернизация на армията

По материала работи: Слав Велев
Разходите за отбрана вече стигнаха 3,1% от БВП

 

От началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

 

"С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП", е казал в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от правителствената пресслужба.

 

Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.

 

Борисов е допълнил, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области – повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили.

 

По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията  - придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини.

 

"Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас – националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", е изтъкнал премиерът пред Столтенберг.

 

Борисов е посочил още, че отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога.

 

"За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана", е акцентирал Бойко Борисов.

 

Той е дал висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия регион.

 

"Вярвам, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване както на възможностите за възпиране и отбрана, така и на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка", е заявил премиерът пред генералния секретар на НАТО.

 

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях", е казал още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг.

 

Премиерът специално е обърнал внимание върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

 

Борисов и Столтенберг са обсъдили още укрепването на сътрудничеството между НАТО и ЕС, тъй като именно Алиансът е фундаментът на колективната отбрана в Европа.

 

Министър-председателят и генералният секретар на Алианса са били категорични, че заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи – свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни.

 

Столтенберг бе на посещение у нас само преди няколко месеца – през пролетта т.г. по покана на премиера Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна