IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:31 | 20 ноември 2019
Обновен: 10:21 | 8 март 2024

Ангелкова отчете: Трудна, но добра година за туризма

Министърът обсъди бъдещето след фалита на "Томас Кук"

По материала работи: Слав Велев
Ангелкова отчете: Трудна, но добра година за туризма

„2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати са много добри, дори спрямо миналогодишните исторически рекорди", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Националния съвет по туризъм.

 

В заседанието са участвали представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели. То е свикано, за да бъдат обсъдени важни за сектора теми след фалита на британския туроператор "Томас Кук" през септември, съобщават от Министерството на туризма.

Според изнесените на съвета данни, от януари до септември чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е 0,8 процента. По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът е 0,3%.

 

Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през периода от юни до септември 2019 г. приходите от нощувки са с ръст от 4,5 на сто в сравнение със същия интервал на 2018 година.

 

На заседанието министърът постави акцент върху продължаващите срещи с големи туроператори и представители на чуждестранни институции, за да може да се подготви добър летен сезон през 2020 г. и 2021 г., като бъдат пренасочени към други компании заявките за настаняване и седалките в полетите към България след фалита на "Томас Кук".

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна