IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:32 | 20 ноември 2019
Обновен: 14:56 | 25 април 2024

Рекорд: 11–годишна заразена със сифилис

Пада възрастовата граница на заболелите

По материала работи: Слав Велев
Рекорд: 11–годишна заразена със сифилис

Възрастта на заразените със сифилис пада стремително, а новата "рекордьорка" е само на 11 години.

 

"Само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11–годишна пациентка с  характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение", съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен д-р Мая Миланова.

 

Девойката е била заразена от свой приятел, който по думите й заминал на работа в чужбина и тя отказала да каже името и адреса му.

 

Заразяването е станало по полов път, истинско чудо е че момиченцето не е забременяло. След два курса на лечение то е върнато при родителите си в населено предимно от роми село край областния град, пише "Монитор". Според д-р Миланова това е била най-малката пациентка със сифилис, преди две години "палмата на първенството" е държал 12–годишен тийнейджър от същия етнос.

 

Средно по 4-5 нови случая на заразени със сифилис откриват специалистите от кожното отделение, броят им е намалял в сравнение с предходни години, но причината била не в по-голямото въздържание, а в отпадането на задължителния скрининг.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна