IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:27 | 22 ноември 2019
Обновен: 18:04 | 16 април 2024

Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

Положителни проби са дали диви прасета

По материала работи: Борис Проданов
Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

Първи случай на африканска чума по свинете бе регистриран в област Кюстендил и пореден в област Благоевград. Това съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. По думите му положителни проби са дали диви прасета.

 

„Единият случай е в село Страдалово, Държано горско стопанство – Невестино. Вторият случай е от село Железница, Държавно горско стопанство – Симитли. Резултатите от положителните проби са излезли вчера. Днес по съответния ред чакаме заповед на Българската агенция по безопасност на храните. Ще обособим 3 км зони, в които всички дейности ще бъдат забранени“, каза още инж. Дамянов, цитиран от Фокус.

 

Той допълни, че за момента не е ясно дали във въпросните населени места има домашни свине, които ще трябва да бъдат умъртвени. „Но във всички случаи, според мен ще трябва да се вземат някакви мерки. В конкретните случаи говорим за заболели диви прасета и не знам дали ще засегнат някакъв район. По отношение на област Благоевград и община Симитли, то мисля, че в голямата си част домашните прасета са умъртвени доброволно. За област Кюстендил нямам конкретна информация“, подчерта инж. Дамянов.

novini.bg

Коментари

Новини Варна