IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:20 | 11 декември 2019
Обновен: 21:08 | 21 март 2024

Сотир Цацаров е новият шеф на Антикорупционната комисия

Предложението Цацаров да заеме поста дойде от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“

По материала работи: Слав Велев
Сотир Цацаров е новият шеф на Антикорупционната комисия

Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Той получи подкрепата на 165 народни представите, 30 бяха „против“, а трима се въздържаха.

 

Предложението Цацаров да заеме поста дойде от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а след като депутатите от ресорната комисия се запознаха с концепцията му за управление на антикорупционния орган, мнозинството го одобри и в пленарна зала.

 

Опонентът му в процедурата по избор бе кандидатът на „Воля“ Симеон Найденов, който не успя да получи необходимата подкрепа от депутатите.

 

Председателското място в КПКОНПИ остана вакантно, след като Пламен Георгиев подаде оставка под обществен натиск през юли, причина за която стана скандалът около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняваха от неговия заместник Антон Славчев.

 

За да встъпи в новата си длъжност обаче, Цацаров трябва да депозира оставка като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, кадровиците на съдебната система да я одобрят, а президентът да го освободи с указ. В противен случай той трябва да изчака края на мандата си, който изтича през януари догодина. Мястото му на обвинител номер едно ще заеме настоящият му заместник Иван Гешев.

 

В своята концепцията Цацаров на няколко пъти подчерта, че Антикорупционната комисия не се нуждае от нови правомощия, а досегашните ѝ да бъдат доразвити. Той ще настоява дирекция Антикорупция да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

 

Първи отношение в днешните дебати взе депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи нито един от двамата кандидати. „От момента, в който под съответната кандидатура, в случая тази на Сотир Цацаров, положат подписите си депутатите от мнозинството, процедурата е с предизвестен край“, смята Зарков.

 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова отново припомни, че опозицията не одобрява самия антикорупционен закон, а за това и няма свой кандидат за поста. Според нея създадената въз основа на този закон комисия е „мъртво родена“.

 

От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ защитиха своето предложение. „Към момента е запорирани имущество за около 3 милиарда лева. Не може да се каже, че КПКОНПИ е спала“, смята депутатът Спас Гърневски. Колегата му Явор Нотев пък допълни, че не се съмнява в качествата и професионалната подготовка на настоящия главен прокурор.

 

„Аз ще гласувам за Цацаров. Ако искате да имаме работещ орган, направете го и вие“, призова депутатите Вежди Рашидов.

 

ДПС също изрази подкрепа за кандидатурата на Сотир Цацаров, а лидерът на „Воля“ Веселин Марешки защити предложението на неговата партия поста да заеме Симеон Найденов.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна