IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:52 | 12 декември 2019
Обновен: 18:14 | 16 април 2024

Предлагат спасение на перничани с вода от пещери

Състоянието на водния запас за всички значими язовири се следи от МОСВ

По материала работи: Борис Проданов
Предлагат спасение на перничани с вода от пещери

Състоянието на водния запас за всички значими язовири се следи от МОСВ. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия по повод състоянието на ВиК сектора и състоянието на водните запаси в страната, пише news.bg.

 

Нарушения на водоподаването има в 6 града и 116 села. Причината е продължителната суша, както стана ясно от думите й. Три язовира са с под 50% воден запас - това са "Асеновец", "Дяково", "Ястребиново".

 

Министърът наблегна на инвестициите във ВиК сектора. През 2020 ще започнат прединвестиционни проучвания в шест области на страната - Велико Търново, Габрово, Плевен , Софийска област, Търговище и Хасково.
 

11 милиарда лева са нужни, за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Петя Аврамова вижда бъдеще в строителството на нови язовири, чрез което да се справим със засушаването. Въпреки, че се топим като население, ВиК мрежата е остаряла и средствата за нейната поддръжка растат. По думите на министъра мрежата е амортизирана и има често аварии по места. Иначе тя е изграждана за население на страната от 9 милиона души и ръст на индустрията, която от известно време бележи спад.

 

В редица населени места през лятото и есента има недостиг на питейна вода, подчерта министър Аврамова. Оказва се, че не може да се повиши цената на ВиК услугите, защото един ръст би минал прага на социалната поносимост. Проблем е и насочването на питейна вода за поливане на насаждения. Също така се оказва, че вода се краде.
 

Приоритет за МРРБ е законът за ВиК. Отрасълът функционира в условията на сложна нормативна уредба, подчерта Петя Аврамова.

 

За кризата в Перник тя отново обясни, че се дължи на засушаването. Проблем е късното въвеждане на водния режим, по мнението й. Основните източници на вода за язовир "Студена" са снеговете и дъждовете. ВиК операторът предлага нов режим - вода само от 16 до 22 часа, но кметът не го приема. Оказва се, че пускането и спирането на водата два пъти в денонощието, води до множество аварии заради амортизираната мрежа.

 

Прокурист ще управлява ВиК дружеството в Перник - това ще е Камен Каменов.

 

Правни пречки спрели назначаването на шефа на ВиК - Шумен, който трябваше да поеме дружеството. Каменов е препоръчан от кмета на Перник Станислав Владимиров. Търсят се решения на кризата. Единият вариант е да се ползва вода от пещери, стана ясно от изслушването на регионалния министър. Предложението е на експерти спалеолози.

 

Коментари

Новини Варна