IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:15 | 15 декември 2019
Обновен: 18:15 | 16 април 2024

Нено Димов: Не се очертава воден режим в други градове

в Перник. Основната отговорност за проблема с водата носят ВиК-дружествата, каза още той

По материала работи: Слав Велев
Нено Димов: Не се очертава воден режим в други градове

Засега не изглежда да има нужда от налагане на воден режим в други населени места освен в Перник. Основната отговорност за проблема с водата носят ВиК-дружествата, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред NOVA.

 

 „Ние нямаме правомощия да налагаме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти”. Това каза министър Димов по темата с безводието в Перник. Той отбеляза, че „Студена” е единственият язовир, при който „екологичният отток се пуска след осигуряването на вода за питейно-битови нужди”.

 

Той коментира и проблема с мръсния въздух в страната. „Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции”, заяви Димов.

 

 

Димов отбеляза, че в София има константно подобряване на качеството на въздуха през последните седем години. Той подчерта, че жителите на столицата са много по-чувствителни на тази тема, защото живеят по-добре.

 

Според министъра местните власти трябва „сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата”. Коментарът му бе по повод предложението за инкриминиране на горенето на отпадъци.

 

 

Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас. „В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия”, заяви министърът. И подчерта, че България е една от страните, които горят най-малко горива, получени от отпадъци и единствената, въвела ограничение за внос.

 

Министър Димов коментира и дали кабинетът е достатъчно стабилен, така че да изкара целия си мандат, предвид факта, че вече има сменен министър - Деница Сачева зае мястото на социалния министър.

 

"Просто трябва да погледнете ключовият закон - това е законът за бюджета, когато се приема закон за бюджета може да се види дали има стабилно мнозинство или не. Бюджетът беше приет безапелационно и по необходимия начин, за да гарантира следващата година, така че към този етап не виждам каквито и да било притеснения."

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна