IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:51 | 28 декември 2019
Обновен: 20:05 | 5 май 2024

В Сандански отличиха "Цар на виното"

Това е 70-годишиният Димитър Темелков от с. Поленица

По материала работи: Борис Проданов
Снимка flashnews.bg

За двайсет и седми пореден път в Сандански отличиха "цар на виното". На традиционния Празник на младото червено вино, който южният град отбелязва в навечерието на Нова година, бяха отличени трите най-добри вина, произведени в региона през настоящата година. В конкурса, който по традиция съпътства празника, се включиха седемнайсет винопроизводители от община Сандански.


С титлата "цар на виното" тази година беше удостоен 68-годишният Димитър Темелков от село Поленица. Тайната на неговото вино е в това, че го остава да отлежи три месеца. Претакам го само на пълнолуние, така са ми казвали по-възрастни от мен хора, допълни Димитър Темелков.


И тази година качествата на божествената напитка са оценявани от специалисти - енолози. Те определиха второто и третото място за двама винопроизводители от Сандански - Иван Митрев и Георги Къркалов. Наградите на победители връчи кметът на общината - Атанас Стоянов, който пожела следващата година да бъде плодородна и берекетна за всички земеделски стопани и за винопроизводителите.


По време на празника младо червено вино се лееше на площада в южния град. От бурета местни винопроизводители почерпиха жителите и гостите на града с емблематичната за този край напитка. Те разказаха, че лозарството е като отглеждането на рожба - цял живот се грижиш за него и в един момент то започва да ти се отблагодарява за грижите.


Празникът продължи с традиционни македонски ритми, а за доброто настроение се погрижиха местни фолклорни групи.


БТА

 

Прочетете още: България е на 39-о място според Индекса за човешки свободи

Коментари

Новини Варна