IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:22 | 22 януари 2020
Обновен: 00:45 | 24 април 2024

На ръба сме на национална грипна епидемия

Спад на заболеваемостта се очаква в края на февруари

По материала работи: Слав Велев
На ръба сме на национална грипна епидемия

Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

 

Засега епидемична е обстановката в 2-3 области.

 

По думите на Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества обявяването на епидемия, пише Dnes.bg.

 

"Предепидемична обстановка, ако говорим за страната. На ръба в Монтана, Пловдив, Кюстендил. Много близка до епидемичната в Сливен, Хасково, до известна степен и в Бургас", обясни той.

 

Антивирусното лечение до 48 часа от появата на грипно неразположение е ключово за болните, подчерта Ангел Кунчев.

 

"Ако се пропусне този момент, както беше с починалия гражданин в Смолян, след едни опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, това доведе до развитие на тежка дихателна недостатъчност и до смъртен изход", предупреди той.

 

Пикът на болестта се очаква в началото на февруари, каза още Ангел Кунчев и допълни, че процентът на положителните изследвания мина 50% през последните дни.

 

Спад в заболеваемосттта ще започне към края на месец февруари.

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна