IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:45 | 24 януари 2020
Обновен: 08:19 | 24 март 2024

Само в две области у нас няма заразени с чума диви свине

Решението е да се открият лекарство и ваксина, смята земеделският министър Десислава Танева

По материала работи: Слав Велев
Само в две области у нас няма заразени с чума диви свине

Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете, като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Това заяви за БНТ земеделският министър Десислава Танева.

 

По нейни данни засегнатите свине са над 60 000, като едното огнище вече е унищожено, а в момента приключва унищожаването и на второто.

 

Танева отбеляза, че има тенденция на увеличаване интензитета на заболяването в Европа и в света. Този проблем съществувал в 51 държави. Тя посочи, че над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено заради заболяването.

 

Според Танева решението е да се открият лекарство и ваксина, тъй като в момента единственото възможно нещо, което може да се направи, е превенция и биосигурност.

 

 

Тя посочи, че положителни проби от дива свиня са установени в 26 области у нас от общо 28. Само в Кърджали и Хасково все още не е регистриран такъв случай.

 

Министърът обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине, трябва да приема, че рискът от това да е заразен, е огромен.

 

В Министерството на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи", каза още Танева и добави, че сред земеделската общност има притеснения заради сушавата година.

 

По нейни думи всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи", са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние може да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители, увери тя.

 

Танева посочи и че мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените.

 

Припомняме, в последните седмици заразата с африканската чума по свинете отново се разраства, като миналата седмица бяха открити пет нови огнища в стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско. В края на миналата седмица започна умъртвяване на животните в един от най-големите свинекомплекси в Брестак, където се отглеждат 40 000 прасета. Наличие на африканска чума по дивите свине в Ямболско бе потвърдена също миналата седмица.

 

В седем села в Търговищка област бяха регистрирани случаи на африканска чума при диви свине.

 

Като част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете бяха спрени и проверките на ДФ "Земеделие" в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

 

Епидемията от свинска чума сериозно засегна страната ни миналата година, когато бяха въведени и извънредни мерки. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна