IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:05 | 24 януари 2020
Обновен: 18:44 | 16 април 2024

Удължават лова на дива свиня до 16 февруари

Засилва се контролът по спазването на законовите разпоредби

По материала работи: Борис Проданов
Удължават лова на дива свиня до 16 февруари

От Министерството на земеделието посочват, че към 20 януари отчетеното ползване на дива свиня възлиза на общо 35 867 броя. Това е 44,19 % от плана за отстрел. По разчети на ИАГ и БАБХ е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 броя свине, за да се постигне редуциране на популацията в размер, който да намали разпространението на чумата по свинете.

 

До 31 януари, когато изтича досегашният срок за ловуване, обаче няма да бъдат достигнати препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

 

Освен това се засилва и контролът по спазването на законовите разпоредби при извършване на лов. Излетите ще се провеждат само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите.

 

Ловът ще се извършва по утвърдени от директорите на ДГС и ДЛС графици само в ловни райони, в които запасите на дива свиня не са били намалени достатъчно при реализирания досега отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима предвид и смъртността на диви свине от африканска чума в съответния регион.

 

Коментари

Новини Варна