IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:02 | 25 януари 2020
Обновен: 00:39 | 24 април 2024

Перничани на протест в София заради кризата с водата

Хората настояват за наказание за виновните за липсата на вода

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици жители на Перник излязоха на протест в София срещу водната криза в града им.

 

Шествието започна в 11.30 часа, като недоволните граждани блокираха бул. "Цар Освободител". Перничани настояват за решаване на водната криза в града и наказание за виновните за случилото се.

 

Към протестиращите се присъединиха и хора от София, Дупница и Бобов дол.

 

"Всички се обединяваме в това бедствие, тъй като всички страдаме - 100-хиляден областен град бедства и не е ясно кои са виновните. Нашите искания са за прозрачно разследване, за това прокуратурата да си свърши качествено работата и всички виновни да излязат на преден план", обяви Александър Димитров, който е от инициаторите на шествието.

 

Според протестиращите реакциите на отговорните институции са закъснели, а водната криза в Перник е показала, че държавата не разполага с план за действие при подобни ситуации.

 

Денят на протеста не е избран случайно. На 25 януари трябваше да започне отмененият тази година фестивал "Сурва", който е най-мащабното културно събитие в Перник и региона.

 

Водният режим в града започна на 18 ноември 2019 година. В понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем.

 

След като правителството обяви план за решаване на кризата миналата събота, в четвъртък официално поиска от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София за да бъде насочена вода от язовир "Бели Искър" към Мало Бучино и оттам за Перник.

 

Според "Софийска вода" няма техническа пречка да бъде използвана водопреносната мрежа на София.

 

Очаква се в началото на следващата седмица, на извънредна сесия на Столичния общински съвет, да се гласува предложението софийската вода да потече към Перник.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна