IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:16 | 26 януари 2020
Обновен: 18:47 | 16 април 2024

Деница Сачева: Трябва да има по-строг контрол върху болничните

Не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни от болничния, коментира още социалният министър

По материала работи: Слав Велев
Деница Сачева: Трябва да има по-строг контрол върху болничните

На този етап не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, а мерките целят да засилят контрола. Това коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева.

 

В първата седмица на февруари Националният тристранен съвет ще обсъжда предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични листове. До 15 февруари и правителството трябва да ги одобри, пише Investor.bg.

 

"Мерките, които предложи Главната инспекция по труда – да има възможност за дисциплинарни наказания, нещо, което в момента липсва в Кодекса на труда… мисля, че всички се консолидират около това, че трябва да има по-сериозен контрол. И че всеки път, когато има конкретен сигнал, трябва да има съответно участие не само от страна на лекарските комисии и на службите по трудова медицина, службите на НОИ, но трябва да има и сигнали за досъдебни производства. Без участието на правораздавателните органи, в някои от случаите ще се въртим в омагьосан кръг", каза тя.

 

Всеки четвърти човек, боледувал в работните дни около коледните и новогодишните празници, е бил бюджетен служител, в социалното министерство болните са били само четирима, изтъкна Сачева. Тя призова ръководителите на държавните и общинските администрации да направят свой анализ.

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна