IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:29 | 26 януари 2020
Обновен: 21:23 | 13 март 2024

Експерт: Рискът коронавирусът да стигне България е нулев

Хората, на които им предстои пътуване трябва да се информират и да вземат необходимите мерки, съветва доц. Райничка Михайлова

По материала работи: Слав Велев
Експерт: Рискът коронавирусът да стигне България е нулев

Рискът коронавирусът да стигне България е нулев. Това заяви началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА доц. Райничка Михайлова пред БНТ. Тя обаче подчерта, че хората, на които им предстои пътуване трябва да се информират и да вземат необходимите мерки.

 

По думите й, коронавирусът е по-лека инфекция от грипът, който взе жертви през 2002 г. При сегашната епидемия, болестта се разпространявала по-бързо, но смъртността е по-ниска.

 

Коронавирусите са познати още от 1930 г., но основно от ветеринарите, защото причиняват доста заболявания при животните, включително нашите кучета и котки боледуват от коронавируси, обясни проф. Михайлова. По-късно вече са познати и при човека, но са причинявали много леки заболявания при хората, затова не са били интересза медицината до 2002 г., когато избухва епидемия от ТОРС, известен като SARS, и се установява, че той се причинява от коронавирус. Тогава за периода 2002-2003 г. заболяват 8 000 души.

 

monitor.bg

Коментари

Новини Варна