IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:47 | 26 януари 2020
Обновен: 09:08 | 26 март 2024

"Новичок" и за Скрипал, и за Гебрев: Отровил ги е един и същи човек?

Според британски разследващ сайт Сергей Федотов е отговорен и за двата случая

По материала работи: Слав Велев
"Новичок" и за Скрипал, и за Гебрев: Отровил ги е един и същи човек?

Британският разследващ сайт "Белингкат" съобщи, че водачът на екипа, осъществил нападението с "Новичок" срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е същият човек, заснет в подземния паркинг на ЕМКО в София в деня на покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев, предава БНР.

 

В понеделник Върховна прокуратура разпространи седем записа от камери в паркинга на търговското дружество на Емилиян Гебрев. Те са предадени за експертиза във ФБР.

 

От кадрите се вижда, че на 28 април 2015 г. в подземния паркинг, използван от Емилиян Гебрев, е забелязан мъж, който се движи между автомобилите на притежаваното от бизнесмена дружество.

 

На фона на видеоматериала от България, журналистът от екипа на "Белингкат" Христо Грозев коментира, че става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев. Грозев уточнява, че Сергеев може да бъде разпознат по походката. Има много видеоматериали от пребиваванията на Сергеев в Обединеното кралство, на базата на които е установено сходството.

 

Емилиян Гебрев бе отровен на 28 април 2015 година с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг, но оцеля.

 

Предполага се, че по подобен начин е направен и опитът за отваряне Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на "Новичок" на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри на 4 март 2018 година. "Белингкат" отдавна твърди, че има връзка между двата инцидента.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна